Elke week neem ik mij voor het weekend te besteden aan het voorbereiden van de volgende week, wat klusjes in huis te doen en wat gitaar te spelen. Maar voor ik het weet is het zondagavond en is het weekend mij meer overkomen.

De afweging die ik vaak maak is dat het doen van leuke dingen ook belangrijk is voor mijn rust en productiviteit in de rest van de week. Maar ook hier moet een balans zijn tussen leuke dingen doen (ontspanning) en rust (niets doen, tijd voor jezelf).

Op advies van mijn vriendin houden we nu de zondag vrij. Dit ook daadwerkelijk doen en wanneer nodig een uitzondering maken (een vriend helpen verhuizen of een verjaardag) vraagt om zowel flexibiliteit als standvastigheid.

Zijn we te standvastig, dan keven we te veel in de gevangenis van onze eigen regels en kunnen we er minder voor anderen zijn. Zijn we te flexibel doen gaan we onszelf voorbij, nemen we te weinig rust en zijn we in de week minder productief.

Deze standvastigheid past bij de Leeuw strategie uit het innerlijke-balans model en de flexibiliteit bij de Walvis-strategie. Wat helpt bij het balanceren tussen deze twee? Het overzicht en de introspectie van de Uil; Jezelf kennen en weten wat je nodig hebt, dit vergelijken met je energieniveau en de periode waar je in zit.

 

Meer weten? Ga naar het innerlijke-balans model.

Tobias Mol

About Tobias Mol

  • Your cart is empty.
Send Tobias an app